Stosowane są kuchnie gazowe, gazowo-elektryczne i elektryczne. Produkowane obecnie kuchnie gazowe są wyposażane w zapalarkę elektryczną oraz oświetlenie piekarnika. Muszą więc być przyłączone do instalacji elektrycznej. Moc pobierana przez zapalarkę jest mała, a oświetlenie piekarnika zapewnia żarówka o mocy 25 W. Do zasilania wystarczy więc gniazdo wtyczkowe (szczelne) ze stykiem ochronnym (bolcem). Kuchnie gazowe są wyposażone fabrycznie w przewód zakończony odpowiednią wtyczką.
Zasilanie domowego sprzętu do gotowania i pieczenia
Urządzeniem stanowiącym podstawowe wyposażenie każdej kuchni jest sprzęt służący do gotowania i pieczenia. Urządzenia te wymagają niestandardowego podejścia do ich zasilania w energię elektryczną.
Zasilanie domowego sprzętu do gotowania i pieczenia
Urządzeniem stanowiącym podstawowe wyposażenie każdej kuchni jest sprzęt służący do gotowania i pieczenia. Urządzenia te wymagają niestandardowego podejścia do ich zasilania w energię elektryczną.
Kuchnie z płytkami oraz piekarnikami elektrycznymi pobierają większe moce. Wymagają więc zasilania z odrębnego obwodu wykonanego odpowiednimi przewodami i zabezpieczonego odpowiednio dobranym wyłącznikiem nadprądowym. W tabeli 1. zestawiono kilka przykładów w tym zakresie, łącznie z kuchnią z płytą indukcyjną dostosowaną do specjalnie skonstruowanych naczyń z umieszczoną w dnie warstwą z materiału ferromagnetycznego.
Tabela 1. Przykłady zasilania kuchni
Rodzaj kuchni i jej wyposażenie elektryczne |
Moc |
Napięcie
|
Sposób przyłączenia do instalacji |
Kuchnia gazowa z oświetleniem piekarnika i elektryczną zapalarką |
25 W |
230 V |
Za pośrednictwem przewodu i wtyczki (stanowiących fabryczne wyposażenie kuchni) z dwubiegunowego gniazda wtyczkowego ze stykiem ochronnym i w szczelnej obudowie |
Kuchnia gazowa z oświetleniem piekarnika, z napędem rożna i elektryczną grzałką opiekacza |
2029 W |
230 V |
Jak w poz. 1. Wskazane zasilanie z odrębnego obwodu zabezpieczonego wyłącznikiem nadprądowym |
Kuchnia elektryczno-gazowa z jedną elektryczną płytą grzejną |
3200 W |
230 V |
Zasilanie z odrębnego obwodu z przewodami miedzianymi o przekroju wyłącznikiem nadprądowym |
Kuchnia elektryczno-gazowa z dwiema elektrycznymi płytami grzewczymi i elektrycznym piekarnikiem |
4700 W |
230/400 V |
Zasilanie z odrębnego trójfazowego obwodu, z przewodami miedzianymi 5 × 2,5 mm2, zabezpieczonego wyłącznikiem nadprądowym |
Kuchnia elektryczna z płytą emaliowaną i piekarnikiem |
7200W |
230/400 V |
Jak w poz. 4 |
Kuchnia elektryczna z płytą ceramiczną i piekarnikiem |
8000 W |
230/400 V |
Jak w poz. 4 |
Kuchnia elektryczna z płytą ceramiczną z poszerzonym polem szybkogrzejnym Hi Light i piekarnikiem |
9100 W |
230/400 V |
Jak w poz. 4 |
Kuchnia elektryczna z płytą indukcyjną (cztery pola grzejne) i z piekarnikiem |
8000 W |
230/400 V |
Jak poz. 4 |
mgr inż. Janusz Strzyżewski
członek Centralnego Kolegium Sekcji Instalacji i Urządzeń Elektrycznych, członek Polskiego Komitetu Oświetleniowego SEP, członek Izby Inżynierów Budownictwa